Carrièreswitch mogelijk voor wie droomt van een job in de thuiszorg. Eerste zij-instromers starten met opleiding

Zij instromers

Werkenden die graag naar de thuiszorg willen overstappen maar niet het juiste diploma hebben, kunnen zich vanaf 2024 inschrijven bij erkende opleidingscentra voor gezinszorg.

Deze maatregel is erg welkom want door de hoge zorgvraag zijn veel nieuwe werkkrachten nodig. Deze maand gingen in Wijgmaal de eerste cursisten van start bij Ferm Thuiszorg.  

Klaas Vermeulen, manager HR van Ferm Thuiszorg: “Ons opleidingscentrum kon tot vorig jaar niemand aannemen die niet eerst als werkzoekende was ingeschreven bij de VDAB. Nu kan iedereen die al een job heeft maar graag wil werken in de zorg die droom ook waarmaken, dankzij een nieuw opleidingssysteem. Dat laat ons toe om nieuw talent aan te boren op een erg krappe arbeidsmarkt. Elk paar extra handen telt in onze sector.”

De maatregel is een schot in de roos. Er meldden zich meer kandidaten dan het aantal beschikbare plaatsen in het opleidingscentrum. Ruim 30% van de kandidaat-verzorgenden in de opleiding is een zij-instromer en wil dus graag zijn loopbaan omgooien voor een job in de thuiszorg. Een goede zaak voor de vele mensen met zorgnoden die graag zo lang mogelijk thuis willen wonen.

De eerste groep is pas gestart en zoekt nog een beetje de weg in de opleiding. De profielen zijn uiteenlopend en ook verrassend zoals een ICT-analiste, een kapster, administratieve bedienden en ook enkele poetshulpen. Ze kregen allemaal een arbeidsovereenkomst bij Ferm en zullen na tien maanden opleiding en stage hun diploma van zorgkundige kunnen behalen.

Klaas Vermeulen: “Op deze manier kan Ferm Thuiszorg nieuwe en gemotiveerde krachten aanwerven uit totaal andere sectoren. We willen, bij wijze van spreken, elke werkdag een nieuwe collega kunnen aanwerven, want we hebben 200 extra zorgkundigen nodig om snel te kunnen ingaan op de hoge zorgvraag.”

Voormalig ICT-analist Eline was onmiddellijk verkocht en zag kansen: “Ik was uitgekeken op mijn job. Ik wil met mensen werken en vooral voor mensen zorgen. Het voordeel van deze opleiding is dat je met het diploma ook dadelijk en overal kan beginnen werken, want er is veel vraag naar zorgkundigen.”

Yannick is 26 en werkt al als huishoudhulp: “Ik wil heel graag meer doen dan poetsen. Voor mensen zorgen ligt me nauwer aan het hart. Ik ben daarom vol goesting in dit nieuwe traject gesprongen.”